Achtergrond

Bevolking

38 %

Gemeenten

172

Installaties

30

Periode

45 maanden

Stalen

14.423

Analyses

116.481

Laatste staalafnamedatum inbegrepen

maandag 08 juli 2024

De monitoring van afvalwater maakt het mogelijk om de circulatie van COVID-19 in de Belgische bevolking op te volgen. Het monitoringsprogramma ging van start midden september 2020 en dekt 38% van de Belgische bevolking.
Dit programma is gebaseerd op de analyse van afvalwaterstalen die éénmaal per week op maandag worden verzameld uit de instroom van 30 afvalwaterzuiveringsinstallaties verspreid over België en voornamelijk in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. De stalen worden verzameld over een periode van 24 uur en geanalyseerd op de aanwezigheid van SARS-CoV-2, het virus dat de COVID-19 veroorzaakt.
De evolutie van de virale lading van SARS-CoV-2 over de tijd gemeten, wordt beoordeeld aan de hand van drie waarschuwingsindicatoren: de indicatoren voor Hoge Circulatie, Snelle Toename en Stijgende Trend. Deze indicatoren worden berekend op verschillende geografische niveaus: nationaal, regionaal, provinciaal en afvalwaterzuiveringsinstallaties.
Een wekelijkse beoordeling van de COVID-19-situatie in afvalwater wordt online gepubliceerd. Gedetailleerde informatie over de methodologie is hier te vinden. Gegevens zijn beschikbaar op aanvraag. Algemene informatie over het programma is te vinden op de Sciensano-website.
Het dashboard wordt wekelijks bijgewerkt.
In samenwerking met:
Financierders:
Situatie per land, regio, provincie en installatie
Interactief geografisch overzicht
Loading...
Evolutie van de virale lading
Loading...
Nationale situatie per indicator
Huidig
Hoge Circulatie
Loading...
Snelle Toename
Loading...
Stijgende Trend
Loading...

Evolutie
Hoge Circulatie
Loading...
Snelle Toename
Loading...
Stijgende Trend
Loading...
Datum staalafname